Šezdeset godina takmičarskog života u Rakovici

Organizovan takmičarski život u Rakovici, predgrađu Beograda, odvija se već 60-ak godina. U početku u Drugoj beogradskoj ligi takmiče se „Rakovica“ i „Kneževac“ bez većih sportskih uspeha.
Davne 1969. godine pod patronatstvom „Industrija motora Rakovica“ i šahovskim radnikom Đurom Gostovićem, klub od Druge beogradske lige dolazi do Prve savezne lige Jugoslavije. Te 1977. godine “IM Rakovica“ postaje stalni član Prve savezne lige Jugoslavije. Te iste godine održava se prvi Međunarodni velemajstorski turnir na kome pobeđuje majstor Radoslav Simić i osvaja titulu intermajstora. U Rakovici su organizovana još dva velemajstorska turnira i tri međunarodna ženska turnira. U to vreme, osamdesetih godina, ovakve turnire u Beogradu nije organizovao nijedan drugi šahovski klub.
Velikom uspehu rakovičkog šaha svojom igrom su doprineli tadašnji velemajstori Radoslav Simić i Slavoljub Marjanović, intermajstori: Radovan Govedarica, Boško Abramović, Srđan Cvetković, Miodrag Todorčević, Milan Bjelajac, Olivera Bjelajac, majstori: Momčilo Raičević, Borivoje Vujačić, Srđan Zakić, Mira Gostović, Malina Bošković, Branka Vujić i Sava Stoisavljević. Klub „IM Rakovica“ je učestvovao i u Kupu šampiona Evrope.
Od 1994. godine glavni sponzor kluba je fide majstor Žika Stokić, ugledni privrednik, vlasnik firme „Šahmatik“, i uskoro se klub preimenuje u „ŠK Šahmatik“. Najveći uspeh rakovičkog šaha je osvajanje prvog mesta na Prvenstvu Jugoslavije 1997. godine i osvajanje Kupa Jugoslavije, kao i Omladinskog prvenstva Jugoslavije. Ovim uspesima „ŠK Šahmatik“ najviše su doprineli: Žika Stokić, Radoslav Simić, Božidar Gašić, Dragan Kotevski, Dragiša Nešić, Dragica Arsenijević. Za „ŠK Šahmatik“ nastupali su sledeći šahisti: velemajstori Sergej Rubljevski, Petar Leko, Svetozar Gligorić, Draško Velimirović, Zlatko Ilinčić, Radoslav Simić, Ivan Ivanišević, Alisa Marić, Miloš Pavlović i Miloš Perunović. Nakon ovih uspeha, klub prvo prelazi u Staru Pazovu, a potom naslednik kluba postaje „Milicioner“.
U Rakovici se ponovo obnovlja takmičarski život sa klubovima „Borac“ i „Rakovica“ iz Rakovice. Klub „Borac“ je postizao velike uspehe u ligama Šahovskog saveza Beograda i 2011. godine se izborio za plasman u prva ligu Srbije, da bi se potom fuzionisao sa klubom Crvena Zvezda.
Klub „Rakovica“ je nastao kao dečji klub. Kroz njegovu omladinsku školu su prošli braća Šarenac, IM Miloš Stanković i drugi aktuelni šahisti. Danas su u klubu i velemajstor Radoslav Simić i FIDE majstor Dragoslav Nikolić.